Miten kuuluu syödä?

Tämän päivän pulmat ovat onneksi eilistä pienempiä. J:llä on parin päivän kuluttua pitkään odotettu hammaslääkäri. Hampaita on särkenyt kovasti, niin paljon että on ollut vaikea nukkua. Särkyä on jatkunut koko Suomessa olon ajan, mutta jostain syystä hammaslääkärikäynti järjestyi vasta nyt vaikka periaatteessa turvapaikanhakijoiden hammashuollon pitäisi toimia suunnilleen samassa ajassa kuin kantasuomalaistenkin. No, saahan sitä kantasuomalainenkin toisinaan odotella hammaslääkäriään hyvän tovin…

Reikiähän niissä hampaissa on, eikä ihme. Irakissa häneltä on kuulemma jo vedetty kolme hammasta reikien vuoksi. Tämän hän kertoi hymyillen, ja lisäsi päälle että tykkää syödä karkkia. Syy-seuraussuhde on siis selvillä…

Tuo karkinsyönti onkin saavuttanut melkoiset mittasuhteet. Kaikki makea katoaa kaapeista, yleensä yöaikaan. Tässä eräänä yönä heräsin suklaalevyn katkeamisen kauniiseen ääneen. Päätin puuttua asiaan pedagogisella otteella (mun suklaat, jotain pyhää sentäs!). Juttelimme aamun valjetessa siitä että yöllä ei kannata syödä koska hampaat, lihominen, ruoansulatus, jne..

Ajattelin että tästä tulee vielä pahaa silmää – itse en ainakaan olisi tykännyt 20-vuotiaana kuulla tädiltä tällaisia opetuksia… Sen sijaan J. oli kovin kiitollinen saamastaan infosta ja pyysi että kirjoitettaisiin ihan paperille milloin olisi hyvä syödä ja mitä. Aamiainen, lounas, välipala, illallinen ja iltapala olivat hänelle ilmeisesti ihan uutta infoa. Samoin se että syöminen oikeasti vaikuttaa jaksamiseen myös päivän aikana. Tehtiin aikataulu ihan paperille, liitettiin siihen kuviakin oikeantyyppisistä annoksista. Ja hammaspesujen ajat. J. teippasi sen huoneensa seinään. Joko hän on tosi kiltti ja haluaa oppia, tai sitten hän esittää sellaista tosi hyvin.

On tässä hommaa, minulle ja valtiolle. Alkaa selvitä miksi meillä haluttiin lisätä terveystieto ihan omaksi oppiaineekseen kouluun. Tulee valtiolle melko kalliiksi korjailla nuorten ihmisten legoja, halvemmalla pääsee kun opettaa ajoissa miten ongelmilta välttyään. Tämän tyyppisistä kuluista ne pakolaistenkin kustannukset valtiolle koostuvat. Jännityksellä seuraan millaista palvelua J nyt hammaslääkäristä saa, ja mitä siitä ajattelee. Ja loppuuko yösyöpöttely näin helposti… Lounaasta hän ehti jo innostua. On kuulemma paljon kivempi opiskella kun mahaan ei satu!

Yksi kommentti artikkeliin ”Miten kuuluu syödä?

  1. Luin kaiken, mielenkiintoista. Tapasin tytönkin, joten pysyn varmasti linjoilla. Tsemppiä teille kaikille

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s