Miehen työ

Tässä yhtenä aamuna J. tuli aamiaiselle ja kertoi että hänen isoisänsä on kuollut. Asia ei näyttänyt häntä paljoa surettavan, ilmeisesti isoisä ei ollut kovin läheinen. Kyselimme kuinka vanha isoisä oli, J. vastasi että ”16”. Ai isän isä? ”Joo.” Jos isä on 40, ei isoisä voi olla 16. ”Aijaa. Ei kun 60 sitten.” Numerot on ihan pikkuisen hakusessa, sekä suomeksi että englanniksi ja meidän ”arabialaisin” numeroin kirjoitettunakin.

Jututimme J:tä vähän lisää isoisän suhteen. Kävi ilmi että isoisällä oli kolme vaimoa ja 29 lasta. Ensimmäisen vaimon kanssa lapsia oli 5, ja tyttöjä 6. Hetki meni ennen kuin tajusimme ettei tyttöjä automaattisesti laskettu lapsilukuun. Eli yhteensä ensimmäisen vaimon kanssa lapsia oli 11. Toisen vaimon kanssa lapsia oli yhteensä 8 ja kolmannen kanssa 10. Huh. Alkoi selvitä miten sitä sukua on niin paljon ympäri maapalloa – sitä sukua vaan on ihan todella paljon…

Isoisä on ollut aika varakas kun hänellä on ollut varaa kolmeen vaimoon. Kaikille vaimoille kun pitää tarjota saman tasoinen oma koti. J. kertoi että monilla miehillä, hänen sukulaisillaankin, on edelleen useita vaimoja, mutta ei yhtä useita kuin ennen oli tapana. Hänen omalla isällään on vain yksi vaimo, J:n äiti. Enemmänkin vaimoja olisi ehkä tullut, mutta J:n äiti on kuulemma niin vihainen ettei muita voi tulla. Heillä on 6 lasta. Kuulemma Jokaisen lapsen odotuksen aikana on käyty ultrassa ja jokaista tyttöä itketty kovasti. ”Mother cry cry, is very sad.” Huh huh.

Isäntä huokasi tässä eräänä aamuna aika osuvasti että melkoisen taakan ovat irakilaiset miehet ottaneet kantaakseen tämän naisasian kanssa. Hän ei ainakaan jaksaisi huolehtia jokaisen naispuolisen sukulaisen jokaisesta tekemisestä ja tekemättä jättämisestä. Puhumattakaan että pitäisi käydä jokaisen puolesta kaupassa ja tuoda leipä (niin konkretiassa kuin rahanakin) useampaan pöytään. Kävi tässä omassakin mielessä ajatus miespoloista joille kaikki kolme vaimoa soittavat vuorollaan että nyt tarttis saada maitoa ja lapset söi kaiken leivän ja ilmastointikaan ei toimi ja voisitko töistä tullessas poiketa meille ja fiksata kaiken ennen kuin menet siihen toiseen kotiisi… Voin hyvin kuvitella sen kiukuttelun ja säätämisen määrän kun kaikki suvun naiset kyyhöttävät päivänsä kotona – kyllä siinä alkaa serkunkin siskontytön jutut kummasti kiinnostaa ja kasvaa hurjiin mittasuhteisiin kun on tylsää ja kokee tiettyä tarkoituksettomuutta elämässään… Tai niin minä kuvittelen, ja saisin tästä mainion elokuvakässärin aikaiseksi (komediaa, tietenkin).

No mihin isoisä sitten kuoli? Sydän petti. J:n mukaan siksi että kaikki vaativat häneltä koko ajan jotain, vaimot ja lapset valittivat, vanha ei jaksanut enää. Sekös J:tä nauratti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s