Muukalainen muutti pois

Niinhän tässä kävi, että J. muutti tänään pois. Tätä asiaa pyöriteltiin viimeinen viikko kiihtyvällä tahdilla, ja lopulta tämä varmaan meni niin kuin parasta onkin. Ensin oli tarkoitus että J. ja pikkuveli muuttaisivat omaan asuntoon Helsinkiin, mutta sen asunnon hinta vaihteli päivittäin. Sitten löytyi jotain reittiä irakilaissyntyinen yksinhuoltajaäiti jonka luokse sisarukset pääsivät alivuokralaisiksi. Meidän mittapuulla asumisjärjestely kuulosti vähintäänkin ahtaalta (äiti, hänen kolme lastaan ja J.+ veli kolmiossa), mutta ehkä se ei sitten ole irakilaisittain mitenkään kummallista. Asunto sijaitsee Itä-Helsingissä, tyttärien mielestä ihan kamalassa paikassa (no, olen samaa mieltä), mutta J. tykkäsi että paikka on hyvä. Onhan siellä aika paljon enemmän elämää kuin täällä peräkylillä…

Hyväähän tässä on se, että sisarukset pääsevät yhteen ja jonkun sellaisen hoivaan joka paremmin ymmärtää heidän kulttuuriaan. Kielimuuri tässäkin majoituksessa säilyy: vuokraemäntä puhuu arabiaa vain auttavasti (muita kieliä sitten sitäkin enemmän asuttuaan käytännössä koko ikänsä siirtolaisena milloin missäkin) ja suomeakin vain vähän vaikka on asunut täällä jo vuosia. Suomen kulttuurin oppimisen kannalta olisi varmaan ollut parempi jäädä meille, mutta ehkäpä se kulttuurin täydellinen omaksuminen muutenkin on vähän epärealistinen haave tällaisessa tapauksessa jossa sukulaiset vaikuttavat elämään näin paljon. Ja onhan uusi koti lähellä koulua ja kavereita. Hassua kyllä, kun koulumatka lyhenee (eli halventuu), on J:n mahdollista saada bussilippu sosiaalitoimen kustantamana – meillä asuessaan hänen piti kustantaa se kokonaan itse.

Jotain draamaakin tähän lähtöön liittyi. Viimeisenä iltanaan meillä J. tappeli taas jonkun kanssa puhelimessa ja itki sitten aivan lohdutonta itkua vessassa lukkojen takana hyvän tovin. Mikä oli pielessä, sitä emme tiedä, hän ei halunnut siitä puhua. Koska uuteen asuntoon lähdettiin kuitenkin hyvillä mielin ja innokkaana, veikkaan että harmi liittyi ystäviin. J:llä on hyvä ystävä, irakilainen ikätoveri, jonka kanssa he ovat soitelleet ja välillä tapailleetkin. Ystävä on kuitenkin mies, ja ilmeisesti tällainen toveruus on täysin sopimatonta. Nyt kun ympärillä tulee taas olemaan oman kulttuurin edustajia, ei edes soittelu ole ilmeisesti enää sallittua. Ehkä se siis oli harmin syynä.

Mikä sitten on oma fiilis? Hieman tyhjä. Totesimme isännän kanssa että tämä yhteiselo oli kaikkea muuta kuin olimme osanneet odottaa. Mitään niistä jutuista ei toteutunut joita ennakkoon pelkäsimme, mutta paljon sellaista tapahtui jota emme olleet tajunneet pelätä (taas nähtiin ettei kannata murehtia etukäteen). Kaiken sen varoittelun jälkeen (kun majoittajan piti sitoutua majoittamaan vähintään puoleksi vuodeksi ja oman asunnon etsimisen piti olla niin kovin vaikeaa) tämä tuntuu katkenneen kuin kanan lento. Tekisi mieli laittaa uutta matoa koukkuun ja aloittaa alusta jonkun muun kanssa – ja toisaalta tuntuu aika hyvältä että koti on jälleen vain meidän.  Lasten mielipide ainakin on ihan selvä: ei enää pakolaisia meille! Tai jos joku on pakko ottaa, niin ainakin mies, joku joka osaa huolehtia itsestään eikä pakota siivoamaan. Katsotaan siis ihan rauhassa, hengitellään hetki ja mietitään.

Muutama postaus taitaa vielä olla tuloillaan, joten ei hyvästellä vielä, hyvä lukija. Haluan jakaa kanssanne myös jälkimainingit.

Yksi kommentti artikkeliin ”Muukalainen muutti pois

  1. Voi ei, noinko vaan lähdettiin. Mahtaa teillä olla nyt outoa. Oli miten oli, mukava on ollut lueskella ja pohdiskella näitä kulttuurijuttuja tiedän kokemuksenne ja tarinanne kautta, kai sentäs vielä tapaatte hänet…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s