Sekaantuva suku – onni vai kirous?

Selkeästi suurin majoituksen aikana saamamme kulttuurinen oivallus on suvun merkitys itämaisissa kulttuureissa. Olimmehan toki kuulleet että sukulaiset ovat monessa maassa tärkeämpiä kuin meillä, mutta että näin tärkeitä. Ja että sitä tärkeää sukua on PALJON. Kun tätejä ja setiä on 28 pelkästään isän puolelta, ja jokaisen mielipide otetaan vakavasti, niin johan siinä on huomioon ottamista.

Eikä se huomioon ottaminen liity vain naisiin ja lapsiin, vaan miestenkin tulee kuunnella suvun vaateita. Männä viikolla isännällä oli työpaikalla vieraita Intiasta. Lähes kolmikymppinen mies olisi halunnut käydä Tukholmassakin kun tänne Pohjolan perukoille asti pääsi, mutta eihän siitä mitään tullut. Hän pelkäsi laivalla matkustamista liikaa, ja sitten suku kielsi lentämisen koska lento olisi ollut liian myöhään takaisin Suomessa – öisin tapahtuu vaikka mitä. Minulla olisi käynyt mielessä että en kertoisi kenellekään lennon myöhäistä ajankohtaa, mutta ei. Mies jätti Tukholman väliin. Sisäinen kontrolli oli tiukka.

Suku voi vaikuttaa kovasti suurempiinkin päätöksiin, kuten mitä nuori lähtee opiskelemaan tai vaikka kenen kanssa mennään naimisiin. Ensimmäinen ajatus tästä tietysti on, että johan nyt on markkinat. Eikös ihmisen pitäisi itse saada päättää omista asioistaan? Mutta sitten toisaalta. Olisipa mainiota jos elämän suurissa päätöksissä saisi automaattisesti koko suvun viisauden käyttöönsä, ja voisi tukeutua kollektiiviseen viisauteen myös hankaluuksien iskiessä. Jos voisi luottaa siihen että taustalla on aina, koko ajan, paljon ihmisiä auttamassa ja tukemassa. Pääsin kerran vuosia sitten juttelemaan erään intialaisen naisen kanssa joka oli naitettu itselleen entuudestaan tuntemattomalle miehelle. Kysyin eikö naimisiin meneminen pelottanut. Hän sanoi ettei erityisesti, olihan suku valinnut hänelle puolison huolellisesti. Häntä olisi kuulemma pelottanut paljon enemmän jos olisi joutunut itse vähäisellä kokemuksellaan valitsemaan puolison itselleen ja elämään sitten sen päätöksen kanssa. Voihan sen noinkin nähdä…

Eihän mikään estä meitäkään kysymästä neuvoa ja luottamasta sukulaisten apuun. Ei vaan ole ollut kauheasti tapana. Suomessa suvut ovat usein aika hajallaan ja kukin elää omaa elämäänsä, ja monesti koemme että hyvä niin. Minusta on varsin mukavaa tehdä omat päätökseni ihan itse. Pidän sitä omien päätösten kanssa elämistä aika olennaisena asiana. Vastuu omista päätöksistä ja toimista on minulla. Ei auta syytellä muita, tai edes olosuhteita. Tosin se usein johtaa sitten siihen ettei tartte auttaa. Kiitos vaan, pärjään tosi hyvin itsekin. Silloinkin kun en todellakaan pärjää. Kyllä välillä voisi olla ihan hyväkin jos joku läheinen tuputtaisi apuaan vähän enemmän. Että ei ehkä niin pahaa etteikö jotain hyvääkin?

2 kommenttia artikkeliin ”Sekaantuva suku – onni vai kirous?

  1. Tosi mielenkiintoinen blogi, kiitokset taaltakin sen pitamisesta (ja jatkamisesta!).

    Tuon sukusysteemin toimiminen kaytannossa taitaa myos vaatia enemman perhehierarkioiden kunnioitusta kuin mita meilta (enaa?) loytyy. Jos ”arabikulttuurissa” (jos sitakaan nyt voi yhtena kulttuurina pitaa) olisi pakko valita, uhmattaisiin varmaan ennemmin vaikkapa pomoa kuin isoaitia, ja pomo myos hyvaksyisi etta isoaidin mielipide on tarkea.

    Itakulttuurissa jokaisella on enemman vastuuta koko perheesta ja vahemman itsesta, meilla enemman itsesta ja vahemman muista. Mutta kaipa se kokonaisvastuun maara on vakio…

    Mutta kun ollaan vastuussa vain itsesta, ”kokeilemista” (useita parisuhteita tai avioliittoja, eri tyo- tai asuinpaikkoja tai opintoaloja) varmaan esiintyy paljon enemman – ei pelkastaan kokemattomuuden takia, vaan myos sen takia etta huonon ratkaisun seuraamukset vaikuttavat pienemmilta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s